Råd nr. 9: Vær forsigtig på rejser

Cybervoxpop: Har I forberedt jeres cyber- og informationssikkerhed forud for rejser?

Det er værd at være sikkerhedsmæssigt godt klædt på til rejseaktivitet, konferencer og udlandsophold. For i udlandet er I generelt mere udsatte for tyveri, cybertrusler m.m. Derfor bør I inden afrejse vurdere, hvor mange beskyttelsesværdige informationer, I har behov for at medbringe – og naturligvis have en backup. Det kan også være en god ide at udfærdige en liste over, hvilke dokumenter og data I medbringer. På den måde kan I have et overblik over, hvilken information der kan være blevet tilgået af uvedkommende.

Vær opmærksom, hvis I ”tilfældigt” støder ind i mennesker, som udviser ekstra interesse for jeres arbejde eller for jer som privatpersoner. Det kan være en måde, en fremmed efterretningstjeneste forsøger at indhente oplysninger på. Bor I på hotel, skal I være opmærksomme på, at personale m.fl. med al sandsynlighed godt kan tilgå værdiboksen.

Wi-fi i udlandet kan være overvåget, så I bør ikke tilgå beskyttelsesværdigt materiale via denne forbindelse. Brug derfor en VPN tjeneste eller mobildata. Hav jeres udstyr under opsyn, lån det ikke ud, og benyt ikke fremmed udstyr. Slå også gerne Bluetooth fra på alle jeres enheder.

På konferencer er det meget normalt at få udleveret USB-stik. Vær opmærksom på, at de kan indeholde malware. Det optimale er at medbringe låneudstyr på rejsen. Alternativt kan det være en ide at slette så meget som praktisk muligt, fx opkaldshistorik, beskeder etc. fra eget udstyr. Når du er hjemme igen, kan du vælge at udskifte dine kodeord til de tjenester, som du har brugt under rejsen.

I hvilken grad I gennemført en eller flere sikkerhedsmæssige forberedelser som nævnt ovenfor forud for rejseaktivitet i forbindelse med arbejde?

DKCERT gennemfører i cybersikkerhedsmåneden en cybervoxpop med udgangspunkt i de ti råd fra den genudgivne publikation "Er jeres forskning i fare?" fra Uddannelses- og forskningsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og PET. Hver uge i oktober tager vi to af rådene op og stiller vi spørgsmål til efterlevelsen af dem. Læs publikationen i sin helhed på https://ufm.dk/publikationer/2023/er-jeres-forskning-i-fare

Keywords: