Råd nr. 6 Hav fokus på IT-sikkerheden

Cybervoxpop: Har I fokus på IT-sikkerheden?

Når det kommer til IT-sikkerhed, er der dels den tekniske, dels den menneskelige side af sagen. Teknisk set er der forskellige procedurer og tiltag, der kan forbedre sikkerhedsniveauet, inkl. en installering af en effektiv sikkerhedspakke med bl.a. antivirusprogram og spamfilter samt adgang via en VPN forbindelse. Alt IT-udstyr bør opdateres jævnligt, så det har de nyeste sikkerhedsopdateringer.

Hertil kommer den menneskelige adfærd. Du er bedre beskyttet, hvis:

  • Du opdeler dit arbejdsliv og privatliv, så du ikke bruger din private e mailadresse og mobiltelefon i arbejdsregi. For alt udstyr gælder det, at du bør låse skærmen, når du forlader den, så et øjebliks uopmærksomhed ikke kan betyde, at uvedkommende får adgang.
  • Du tjekker dine privatlivsindstillinger på de sociale medier og overvejer, hvilke personlige informationer du lægger ud. Oplysninger fra sociale medier vil bl.a. kunne blive brugt imod dig eller dine kolleger til spearphishing.
  • Du aldrig klikker på vedhæftede dokumenter eller links, som du ikke er sikker på kommer fra en troværdig kilde.
  • Du ikke benytter brugte USB-stik, medmindre du stoler på personen eller firmaet, de kommer fra. USB-stik kan indeholde malware, så det bliver muligt at tilgå din computer.

I hvilken grad har I fokus på IT-sikkerheden i jeres enhed?

 

DKCERT gennemfører i cybersikkerhedsmåneden en cybervoxpop med udgangspunkt i de ti råd fra den genudgivne publikation "Er jeres forskning i fare?" fra Uddannelses- og forskningsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og PET. Hver uge i oktober tager vi to af rådene op og stiller vi spørgsmål til efterlevelsen af dem. Læs publikationen i sin helhed på https://ufm.dk/publikationer/2023/er-jeres-forskning-i-fare