Firewall

En firewall sorterer netværkstrafik ud fra regler.

Hvad er en firewall?

En firewall er et program eller en boks, der ud fra nogle regler sorterer datapakker, som sendes til og fra et netværk. På den måde kan den fx sikre, at din pc eller dit netværk kun modtager datapakker, der indgår i kommunikation, som du selv har startet. En firewall beskytter mod angreb fra hackere og orme.

Hvad er portscanning?

Portscanning er et led i forberedelserne til et hackerangreb. Med en portscanning finder hackeren ud af, hvilke programmer (porte) der er aktive på de IP-adresser, han scanner. Herefter kan han afprøve forskellige angrebsmetoder på portene.

Skal jeg installere en firewall?

Til at beskytte en enkelt pc er den indbyggede Windows Firewall tilstrækkeligt. Hvis du har flere pc'er, der er koblet sammen i et (eventuelt trådløst) netværk, giver en firewall god beskyttelse mod angreb udefra. Mange routere har en indbygget firewall. 

Hvordan slår jeg firewallen til i Windows?

  • I Windows XP: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall. Klik på "Slået til (anbefales)."
  • I Windows Vista: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Sikkerhedscenter. Klik på Windows Firewall. Klik på "Slå Windows Firewall til eller fra." Klik på "Slået til (anbefales)."
  • I Windows 7: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall. Klik på "Slå Windows Firewall til eller fra." Klik på "Slå Windows Firewall til" under alle netværksplaceringer.
  • I Windows 8: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall (den ligger under System og sikkerhed). Klik på "Slå Windows Firewall til eller fra"
  • I Windows 10: Gå ind i Kontrolpanel og vælg Windows Firewall (den ligger under System og sikkerhed). Klik på "Slå Windows Firewall til eller fra"

Er det farligt at slå fil- og printerdeling til?

Hvis du gerne vil dele printere eller filer mellem pc'erne på dit netværk i hjemmet, bør du beskytte netværket med en firewall. Ellers kan uvedkommende ude på internettet få adgang til dine computere.

Hvorfor skal jeg have en firewall, når jeg har antivirus?

Firewallen beskytter mod angreb fra internettet, der udnytter sårbarheder på din pc. Antivirus beskytter mod virus, spyware og mail-orme. Så du har brug for begge typer beskyttelse.