Litauen advarer om stigning i DDoS-angreb

Cyberaktivisme fortsætter med at stikke sit grimme ansigt frem.

Det Nationale Cybersikkerhedscenter (NKSC) i Litauen har udsendt en advarsel om en kraftig stigning i DDoS-angreb rettet mod offentlige myndigheder i landet. Det skriver Bleeping Computer.

Ifølge NKSC har særligt virksomheder inden for transport og finans og andre store institutioner oplevet midlertidige serviceforstyrrelser som følgen af angrebene.

I advarslen opfordres alle forvaltere af kritisk informationsinfrastruktur og statslige informationstjenester ’indtrængende’ til at tage yderligere sikkerhedsforanstaltninger og følge NCSC's anbefalinger for beskyttelse mod angreb.

Det fremgår af artiklen, at der for indeværende ikke er rapporter om alvorlige problemer eller store forstyrrelser, men visse tjenester billetsalg og kundekommunikation fra de litauiske jernbaner har problemer. 

Atter et eksempel på cyberaktivisme

Der spekuleres i, om der er tale om en mulig gengældelse fra russisk side som følge af Litauens nylige blokering af visse grupper af EU-sanktionerede varer mellem Rusland og Kaliningrad. I al fald erklærede en russisk gruppe hacktivister kaldet "Legion - Cyber ​​Spetsnaz RF" den 21. juni 2022 cyberkrig mod mange navngivne litauiske organisationer. Erklæringen kom på beskedtjenesten Telegram den 21. juni , dvs. samme dag som blokaden af varer blev iværksat.

Organisationerne omfatter ifølge Bleeping Computer store banker, logistikvirksomheder, internetudbydere, lufthavne, energiselskaber, massemedier og forskellige ministerier.

Dog, skriver Bleeping Computer, kan oplistningen af de mange organisationer risikere at gøre DDoS-angrebenes effekt mindre, da hacktivistiske operationer er afhængige af frivillige. Disse bruger de værktøjer, der stilles til rådighed, for at generere målene. Jo flere mål, jo mindre effekt kan angrebene for de enkelte enheder få.

Den nævnte gruppe anses for at være en udløber af Killnet-gruppen, som er kendt for at angribe rumænske statslige hjemmesider i april og tilsvarende italienske i maj 2022. Begge angreb med cyberaktivistiske træk.

Links:

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/lithuania-warns-of-rise-in-ddos-attacks-against-government-sites/