KraftCERT i Norge: Energisektoren er under pres fra kriminelle

En række eksperter fortæller, at der er pres på den kritiske infrastruktur i både Danmark og Norge.

Faren ved digitale angreb eller sabotage mod den kritiske infrastruktur, som eksempelvis energiforsyningen, er en kilde til konstant bekymring.

Sådan lyder det fra flere eksperter, der har udtalt sig til det norske medie Digi.no.

Den norske KraftCERT, der har eksisteret siden 2015 og holde øje med Energiforsyningen i landet, siger, at der er kontinuerlig rekognoscering og flere konkrete forsøg på indtrængen i de norske energiforsynings-systemer.

Angrebene kommer typisk i kølvandet på, at sårbarheder i softwareprodukter bliver kendt eller ved at anvende angrebsværktøjer, der er købt på lyssky websider.

Også i Danmark ser vi lignende problemer, har chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, tidligere fortalt til Jyllands-Posten.

Her fortalte han, at der ikke er eksempler på, at tele- eller energiforsyningen er blevet lagt ned men masser af indikationer og forstadier til angreb finder sted.  

Ukraine oplevede i 2017 et angreb, der lammede dele af landets energiforsyning supermarkeder, tankstationer og lufthavne.

Du kan læse mere om trusselsvurderinger mod Danmark i trusselsvurderingen fra Center for Cybersikkerhed via linket nedenfor.

Anbefaling:

Angreb mod kritisk infrastruktur håndteres af myndighederne, men det er stadig vigtigt, at du benytter sikkerhedssoftware og sørger for at opdatere dine programmer med de nyeste rettelser fra producenterne. Inficerede maskiner kan eksempelvis anvendes i overbelastnings/DDoS-angreb eller sprede ondsindet kode.

Links: