DTU-projekt giver håb om bedre kontrol med persondata

EU-støttet forskningsprojekt med DTU som medspiller har skabt en digital boks, hvor man selv kan styre, hvem der har adgang til ens persondata.

DTU har i de seneste tre år været med til at udvikle en digital sikkerhedsboks, hvor man kan lægge sine persondata bag lås og slå og kontrollere, hvem der har adgang og hvornår. Det sker i et EU-støttet forskningsprojekt, fremgår det af en nyhed på DTUs hjemmeside.

Boksen har den funktionalitet, at brugerne får besked når virksomheder, myndigheder eller andre tilgår ens oplysninger. Platformen – dvs. sikkerhedsboksen – kan derpå vurdere risici forbundet med at dele ens oplysninger i forskellige sammenhænge.

Boksen hedder DataVaults og forsøger at imødegå det problem, at data i dag ligger overalt og at det er svært at finde ud af, hvilke virksomheder der har adgang til det og evt. har solgt det videre. Målet er ifølge lektor i cybersikkerhed på DTU Compute, Weizhi Meng, at gøre det hele mere gennemsigtigt.

'I en digitaliseret verden er persondata de vigtigste aktiver. Hvis dine data er blevet lækket, så kan hackere bruge det til at skabe en falsk identitet af dig. De kan potentielt lave falske pas eller kreditkort i dit navn eller sende meget specifikke phishing-emails til dig ud fra, hvad de allerede ved. Derfor er det så vigtigt at beskytte vores persondata,' siger Weizhi Meng til DTUs hjemmeside.

Magten tilbage

Data Vaults har et tosidet formål: Dels hjælper de privatpersonerne med mere kontrol af deres persondata, dels kan det også hjælpe virksomheder til at sikre, at de overholder reglerne ifm. indsamling af oplysninger om medarbejdere, kunder og samarbejdspartnere. Og dermed overholdelse af GDPR.

Samtidig, fremgår det af artiklen, giver DataVaults også de økonomiske incitamenter tilbage til privatpersoner, i og med man vil blive belønnet for at dele sine data, hvor det i dag er de store techvirksomheder, som Google og Facebook der tjener annoncekroner på at bruge brugernes data.

Links

https://www.dtu.dk/nyheder/alle-nyheder/datavaults?id=84883203-68e5-4bbd...

 


Fakta

Om DataVaults

DataVaults er et stort projekt med 17 partnere fra ni EU-lande og det er støttet med 7,6 millioner euro, hvoraf størstedelen kommer fra EU’s forsknings- og innovationsprogram. DTU står blandt andet for at sikre, at oplysningerne opbevares på sikker vis ved at udvikle en blockchain-løsning til DataVaults, så man altid kan se, hvem der har ændret data og hvornår, ligesom DTU også står for implementering af kryptoprocessorer.

DataVaults-projektet har kørt i snart tre år og en beta-udgave af platformen er nu klar. Projektet håber, at EU eller en anden myndighed vil være interesseret i at tage ejerskab over platformen, da det kræver forbrugertillid og ressourcer at håndtere potentielt set millioner af menneskers persondata.

Kilde: DTU