Udenlandske hackere truer dansk forskning

En trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed konkluderer, at hackere fra udlandet truer danske offentlige forskningsinstitutioner.

Centeret anser det for sandsynligt, at fremmede stater udfører it-baseret spionage mod institutionerne. Eksempler fra udlandet viser, at forskningsmiljøer er attraktive mål for angreb fra fremmede stater.

Ifølge rapporten varierer niveauet for beskyttelse mod angreb fra sted til sted. Der er ofte velkonsoliderede centrale systemer, mens de lokale forskningsmiljøer er præget af en åbenhedskultur.

"Det er derfor en særlig udfordring for universiteterne at finde balancen mellem maksimal videndeling og det at beskytte sine data og resultater. Forskere, der ønsker stor åbenhed, kan have svært ved at se værdien af begrænsninger pga. sikkerhed og vil måske tillægge politikker udstukket af ledelsen mindre vægt," hedder det i rapporten.

Trusselsvurderingen bygger ikke på viden om konkrete spionageangreb på danske forskningsinstitutioner. I stedet er den baseret på en analyse af den værdi, som et vellykket angreb ventes at kunne give angriberne.

Center for Cybersikkerhed anslår truslen fra cyberspionage til at være høj. Det er det næsthøjeste niveau på centerets skala for trusselsvurderinger.

Anbefaling

Ledelsen på forskningsinstitutionerne bør læse trusselsvurderingen og træffe de nødvendige forholdsregler til at beskytte mod angreb.

Links

Keywords: