Har vi råd til ikke at samarbejde?

Artiklen blev oprindeligt publiceret den 6/2/2012

I dag kan du læse DK-CERTs Trendrapport om informationssikkerhed i 2011. Rapporten lægger op til større samarbejde om informationsikkerhed på tværs af sektorer og interesser. Blandt anbefalingerne i rapporten er, at vi kigger over sundet og lader os inspirere af den nationale svenske it-strategi: ”It i människans tjänst - en digital agenda för Sverige”. Den så dagens lys i oktober 2011.

Forskellige danske digitaliseringsstrategier definerer informationssikkerhed snævert i forhold til overholdelse af persondataloven. Det står i kontrast til en samlet svensk it-strategi, hvor informationssikkerhed er et middel til udbredelse af e-government og mere velfærd. Den er resultat af en proces af åbenhed og samarbejde. Eller som It- och energiminister Anna-Karin Hatt skriver i forordet:

"Dialog, öppenhet och transparens har varit mina ledord. Aldrig någonsin tidigare har någon process varit så öppen i regeringskansliets arbete."

Også andre nordiske lande har nationale strategier, som indrager borgerne og erhverslivet i betragningerne om, hvordan de fremover vil bruge informationsteknologien til at sikre velfærden. Når vi som danskere bryster os af at være blandt verdens førende it-nationer, kan man derfor undre sig over fraværet af en helhedsorienteret national it-strategi. Fraværet af en strategi betyder nemlig samtidig fraværet af visioner. Også når det gælder informationssikkerhed.

Mange af de udfordringer vi stod overfor i 2011 er for komplekse til, at vi som borgere eller organisationer alene kan overskue og modgå dem. For eksempel var der en stigende mængde avanceret malware, der ramte alle platforme, benyttede stjålne certifikater og var næsten usynlig for sikkerhedssoftwaren. Når det sniger sig ind computeren, blot vi besøger den forkerte hjemmeside, eller man narrer os til at aktivere den ved at bruge oplysninger, vi selv eller vores arbejdsplads har lagt på nettet, kalder det på løsninger skabt i samarbejde.

Når danske borgere eller organisationer udsættes for internetkriminalitet, medfører det i mange tilfælde, at penge forsvinder ud af landet. Penge som i stedet kunne være brugt til at sikre arbejdspladser og velfærd. Tiden kalder på mere samarbejde. Ikke kun om hvordan vi beskytter mod aktuelle trusler, men også hvordan vi som samfund, organisation og borger kan bidrage til at gøre det i fremtiden.

Derfor mener vi, at der bør udfærdiges en national it-strategi, som samler det fremadrettede perspektiv og inkluderer borgernes og organisationernes sikkerhed. Når der ikke er en national it-strategi, der sætter pejlemærker for udviklingen, er det vanskeligt at forestille sig, at der kan opbygges den nødvendige indsigt og kompetence, som nationalt kan gøre en forskel, også ud over effektiviseringen af den offentlige sektor.

Vores anbefaling er, at man inddrager den offentlige og private sektor samt interesseorganisationerne i arbejdet med at udfærdige en national it-strategi. Vi mener nemlig ikke, at vi har råd til at undlade at samarbejde.

Links