Genbrug af kodeord fortsætter med uformindsket styrke

It-anvendelse i befolkningen: Danskernes genbrug af kodeord er stadig markant.

Næsten 20 pct. af danskerne genbruger deres kodeord på tværs af tjenester og platforme som NemID, email og sociale medier. Det skriver Computerworld med henvisning til Danmarks Statistiks publikation It-anvendelse i befolkningen, der udkom i sidste uge.

Publikationen formidler data fra en årlig undersøgelse, som Danmarks statistik har lavet i stort set samme form siden 2010, og den indeholder interessante tal, som man som privatperson kan spejle sig eller andre i.

Adfærden hos de yngste og ældste halter

Segmenterer man på alder, så viser analysen, at genbruget af kodeord er størst blandt de 16-24-årige og blandt ældre borgere mellem 75 og 89 år. Analysen viser også, at over halvdelen af befolkningen bruger to-faktorlogin, mens hver femte benytter en password manager, fx Lastpass, Keeper eller 1password.

Det er udfra et sikkerhedsmæssigt synspunkt glædeligt med en sådan udbredelse af to-faktorlogin, men når 38 pct. af internetbrugere genbruger login til socialt medie på andre hjemmesider og apps, og hver femte bruger samme kodeord til Nem-ID, e-mail og SoMe-profiler, så bør der gøres mere for at udbrede to-faktorlogin eller passwordmanager. 

For unikke kodeord faktisk betyder faktisk noget for sikkerheden. Man kan også sige, at er kodeordet ikke unikt, så er det ikke et kodeord. For så vil det, hvis det er blevet lækket eller på anden måde gættet, med stor sandsynlighed forsøgt brugt til inlogning på profiler på tjenester med henblik på overtagelse.

Links:

https://www.computerworld.dk/art/260081/hver-femte-dansker-anvender-samme-password-til-naesten-alt

https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/Publikationer/VisPub?cid=39431

https://www.dst.dk/Site/Dst/Udgivelser/GetPubFile.aspx?id=39431&sid=itbef2021