Hvem mon tjekker dig ud?

Skadelige programmer lokker med at kunne afsløre, hvem der kigger på din Facebook-profil. Men det er løgn, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra DR.dk.

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

– Hvem har tjekket dig ud på Facebook?

Hvis det er et spørgsmål, du gerne vil have svar på, er du et potentielt offer for en udbredt form for svindel på Facebook.

Svindlen består af applikationer eller websider, der lover at kunne vise dig, hvem der har kigget på din profil. Men det er løgn.

Spørgsmålet dukker op så hyppigt, at Facebook ligefrem har taget det med i sin liste over ofte stillede spørgsmål: "Kan jeg finde ud af, hvem der ser min profil, og hvor ofte den vises?"

Af svaret fremgår det, at der ikke er funktioner i Facebook til at vise, hvem der har set ens profil eller dele af den.

Penge til bagmændene
Hvad sker der så, hvis du siger ja tak til en applikation, der lokker med tilbuddet?

Typisk vil applikationen kræve tilladelse til en række ting: At få adgang til dine personoplysninger, sende dig e-mail, skrive på din væg og styre dine sider. Hvis du giver den lov til det, vil den straks skrive på din væg og lokke dine venner til også at installere den.

Nogle af applikationerne har til formål at tjene penge ved at narre dig til at udfylde spørgeskemaer. Bagmændene får penge for hvert udfyldt skema.

Andre vil narre dig til at melde dig til dyre SMS-tjenester.

Uanset hvad de vil lokke dig til, er der en ting, de med sikkerhed ikke kan: Vise dig, hvem der har kigget på din Facebook-profil.


Oprindelig offentliggjort på DR.dk den 2. december 2010

LINKS

Keywords: