Fire ud af fem pc'er er usikre

Hvis din pc ligner de fleste, har den alvorlige sikkerhedshuller, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme.

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Fire ud af fem pc'er på nettet har sikkerhedshuller, fremgår det af tal fra BrowserCheck, som er et online værktøj til at undersøge, om browseren på en pc er opdateret til den seneste version.

Værktøjet tjekker også et mindst lige så vigtigt spørgsmål: Om udvidelsesprogrammerne er opdateret.

Det er ikke svært at holde sin browser opdateret. Hvis man bruger Internet Explorer, sørger Microsoft selv for at opdatere den. Du skal bare slå Automatiske opdateringer eller Windows Update til.

På samme måde giver browsere som Chrome og Firefox også besked, når en ny version skal installeres.

Desværre viser tallene fra BrowserCheck, at 10 procent af alle pc'er ikke anvender automatisk opdatering.

Tjek på udvidelserne
Det ser endnu værre ud, når vi kigger på udvidelsesprogrammer. Det er værktøjer, der giver browseren mulighed for at vise indhold, den ikke selv kan håndtere.

Nogle udbredte udvidelsesprogrammer er Java, som blandt andet nogle netbanker anvender, Adobe Reader til visning af PDF-dokumenter, og Adobe Flash til animationer og YouTube-videoer.

Der er for nylig fundet alvorlige sikkerhedshuller i alle tre programmer. Derfor er det ekstra vigtigt at holde dem opdateret. Ellers kan din pc komme under hackeres kontrol, hvis du blot besøger et farligt websted.

Statistikken fra BrowserCheck viser, at 40 procent af brugerne af tjenesten har en forældet udgave af Java.

Jeg foreslår, at du besøger webstedet, som drives af sikkerhedsfirmaet Qualys. Tag testen. Den kræver, at der installeres en udvidelse på pc'en, men er ellers nem at bruge.

Hvis din pc består testen, kan du glæde dig over at være en sikkerhedsbevidst it-bruger. I modsat fald kan du blive det ved at opdatere din browser og udvidelser.


Oprindelig offentliggjort på DR.dk den 22. februar 2011

LINKS

Keywords: