Køb julegaver sikkert på nettet

Det er nemt at købe gaver på nettet, men man skal være forsigtig, skriver Shehzad Ahmad fra DK-CERT i denne klumme fra DR.dk.

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Det giver god mening at lade internettet fungere som indkøbsnet, når det gælder julegaver. Der er et stort udvalg, og man slipper for at opdage, at den udvalgte vare er udsolgt, når man når frem til butikken. Ingen vil vel savne at stå i kø i en tætpakket butik.

Så er det nemmere at købe gaverne med et par klik i en webbutik.

Men fordi det er nemt og bekvemt, skal man ikke glemme at være forsigtig. Svindlerne på nettet ved også, at pengene sidder ekstra løst i december. Derfor er her mine råd om, hvordan du kan handle sikkert på nettet.

Hvem er afsenderen?
H
ar du fået en mail med gode juletilbud? Så tjek, at den virkelig kommer fra den, der står som afsender.

Pas på med at følge links i en mail, da de kan lede til sider med skadelige programmer. Hvis du vil se et tilbud, så indtast butikkens adresse i browseren i stedet for at klikke på et link.

Pas på søgninger
Når du skal købe, er det en god ide at vælge en butik, hvor du har handlet før, eller som du har fået anbefalet af venner.

I stedet kan du selvfølgelig søge på nettet. Men her risikerer du at blive præsenteret for butikker, der ikke er fine i kanten. De ser umiddelbart ud til at have lige det, du har brug for, og til lav pris. Men hvis noget ser ud til at være for godt til at være sandt, er det sikkert løgn.

Du bør tjekke, om butikken har E-mærket. Det betyder, at den er godkendt og kontrolleret af E-handelsfonden.

I stedet for en bred søgning på nettet er det sikrere at bruge en af de portaler til prissammenligning, der samarbejder med E-handelsfonden. Her kan du se, om en butik har E-mærket.

Betal altid med kort
Når du har fundet de rigtige gaver i butikken, er det tid at betale. Du bør aldrig betale forud med en bankoverførsel eller et girokort. Så er du nemlig dårligt stillet, hvis noget går galt. Betal i stedet med dankort eller kreditkort.

Husk at tjekke, at prisen inklusive fragt og levering er som ventet. Udskriv din ordrebekræftelse, så du har den, hvis der opstår problemer senere.

Til selve betalingen vil du som regel blive ført over på et særligt websted, der tilhører en betalingsformidler. Tjek her, at der i browseren er et ikon af form som en hængelås. Det markerer, at forbindelsen er kodet, og at du er forbundet til den server, hvis navn står i adresselinjen.

Mistænkelig mail
Måske får du en mail fra et pakkefirma om, at de ikke har kunnet levere en pakke til dig. Vær forsigtig, og klik ikke på eventuelle vedhæftede filer – det er en udbredt metode til at sprede skadelig software. Tjek i stedet, om det overhovedet er det firma, der skal levere din pakke, og om det kan oplyse et forsendelsesnummer.

Hvis du følger disse enkle regler, har du gode chancer for at få dine varer til den aftalte pris. Så er det bare med at komme i gang – gaverne skulle jo gerne nå frem inden jul!


Oprindelig offentliggjort på DR.dk den 22. december 2010

LINKS

Keywords: