Firedobling af DDOS-angreb

Cyberkriminelle afpresser deres ofre ved DDOS-angreb.

Antallet af DDoS-angreb rettet mod e-handel i Europa er blevet firdoblet i perioden fra februar 2020 til oktober 2020 i forhold til samme periode sidste år. Det skriver Infosecurity-magazine på baggrund af en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Stormwall, der sælger løsninger til imødegåelse af DDOS-angreb.

Undersøgelsen peger på, at antallet af DDoS-angreb rettet mod online detailtjenester mellem februar og oktober 2020 firedoblet i forhold til samme periode sidste år. Selv om man altid skal tage den type undersøgelser fra virksomheder, der har kommercielle interesser i at gennemføre undersøgelserne, med et gran salt, så virker analysen til at være reel nok.

Således peger virksomheden bag undersøgelsen på, at årsagen til stigningen kan findes i den øgede konkurrence mellem onlineforhandlere og webbutikker her under COVID-19-pandemien. Når flere brugere køber varer over nettet, stiger konkurrencen. Dermed er der også afpresningspenge at tjene for cyberkriminelle, der iværksætter Denial-of-serviceangreb og bruger det i afpresningsøjemed.

 ”Cyberkriminelle bruger nedetid på websteder som en løftestang og lover at stoppe angrebet og gendanne servicefunktionen, når offerfirmaet betaler løsesummen,” siger Stormwall i en kommentar, der er gengivet i Infosecurity-Magazine.

Fra hacktivisme til økonomisk cyberkriminalitet

Hvor DDOS-angreb tidligere kunne ses som et politisk statement – altså hacktivisme – er der nu en tendens til, at DDOS-angreb bruges af cyberkriminelle til at afpresse ofrene. Altså en slags beskyttelsespenge, som det også kendes fra den analoge, kriminelle underverden.

Hvis blot en brøkdel af ofrene betaler løsesummen for at undgå DDOS-angreb, vil de kriminelle fortsætte. Der peges også på, at eftersom flere kunder handler online nu, så kommer der flere følsomme oplysninger i omløb, som onlineforhandlere, der ikke tidligere har været opmærksomme på sikkerheden, skal forholde sig til.

Stormwall fandt også, at antallet af angreb på online elektronikbutikker var femdoblet, antallet af angreb på online møbelbutikker steg med otte gange, mens angreb rettet mod online renoveringsbutikker voksede syv gange.

Links:

https://www.infosecurity-magazine.com/news/ddos-online-four/