Instagram undersøges for eksponering af data fra mindreårige

Efterforskning vil afgøre, om Facebook har overtrådt GDPR.

Irlands databeskyttelseskommissær har indledt en undersøgelse af, om Facebooks Instagram-tjeneste har vist e-mail-adresser og telefonnumre til mindreårige på platformen. Det skriver Bankinfosecurity m.fl.

Det fremgår, at Irlands DPC siden juli 2019 har undersøgt privatlivsforhold ved Instagram, efter at en såkaldt dataforsker ved navn David Stier fandt ud af, at to millioner 12- til 15-årige og tre millioner børn i alderen 16 eller 17 år havde konverteret deres Instagram-profiler til "business" -profiler. Når det sker, bliver brugerens e-mail-adresse eller telefonnummer eller begge dele automatisk gjort offentligt tilgængelige.

Sagen er interessant, da der kan være tale om overtrædelse af GDPR som i så fald vil udløse en bøde på på 20 millioner euro ($ 23,5 millioner) eller 4% af den globale omsætning, alt efter hvad der er højest.

Facebook: En misforståelse

Facebook siger i en erklæring, at der er tale om en misforståelse, og det oplyses, at Facebook altid har tydelige i forhold til at kontaktoplysninger på en forretningskonto på Instagram bliver vist offentligt. Samtidig oplyser Facebook, at der er foretaget ”adskillige opdateringer af forretningskonti” siden 2019, og ”at folk kan nu fravælge at inkludere deres kontaktoplysninger helt”.

Ifølge Banksecurity har den irske databeskyttelseskommissær oplyst til dataforskeren, at ville der blive foretaget en lovbestemt undersøgelse af, hvordan Facebook behandler børns personlige data på Instagram på grund af "problemernes alvorlige karakter".

Det fremgår også, at tilsynsmyndigheden foretager to undersøgelser, dels om Instagrams profil og kontoindstillinger, og om de er passende for børn, dels om Instagrams brug af forretningskonti og "hensigtsmæssigheden af ​​behandling af børns kontaktoplysninger som en del af denne funktionalitet".

Links:

https://www.telegraph.co.uk/technology/2020/10/18/instagram-investigation-exposing-millions-childrens-contact/
https://www.bankinfosecurity.com/instagram-investigated-for-exposure-minors-details-a-15197
https://www.infosecurity-magazine.com/news/dcp-investigates-instagram/