Antallet af ransomware-familier er faldende

Almindelige brugeres opmærksomhed og evne til at have en pålidelig backup, gives som et par af forklaringerne på en faldende tendens i antallet af ransomware-familier.

Antallet af unikke varianter af ransomware er eksploderet, hvis man ser på hele 2017, men der er også tegn på, at tendensen er ved at aftage.

Ransomware er den type malware, der kryptere data på ofrets computer for derefter at afpresse ejeren af den inficerede enhed til at betale løsepenge.

I de sidste par år har der været en stødt stigning i både antallet af angreb og antallet af forskellige ransomware-varianter, der anvendes af it-kriminelle.

I 2012 var der kun en enkelt ransomware -familie, i 2016 var antallet på cirka 200 unikke varianter og i 2017 steg tallet med raketfart til 343 forskellige typer ransomware.

Tallene er indsamlet af sikkerhedsfirmaet F-Secure og udgivet i rapporten The changing state of ransomware.

Det er måske ikke så overraskende, at ransomware er populær blandt de it-kriminelle, der ofte lejer sig til ydelserne hos de såkaldte ransomware-as-a-service-tjenester. Det betyder, at man ikke behøver de store it-kundskaber for at kunne begå sig som it-kriminel.

Markant fald i ransomware

Men nærlæser man tallene, kan man se, at 2017 slutter med et ret markant fald i antallet af ransomware-familier. Efter sommerens afslutning daler kurven til 14 varianter, hvor den topper med 47 i maj.

Forklaringen på dette fald er ifølge F-Secure, at it-kriminelle er begyndt at miste interessen for at anvende ransomware i store masseudsendelser og i stedet har fokus på mere målrettede angreb mod virksomheder og organisationer.

Ligeledes forklares den faldende interesse for ransomware med større opmærksomhed hos brugerne, der er blevet langt bedre til at have en pålidelig og opdateret sikkerhedskopi, der kan bruges til at genskabe systemet, hvis man rammes.Derved kan den it-kriminelle ikke tjene penge på sit offer.

2017 har budt på ransomware-familier som Locky, Cryptolocker, og Cerber, men det er WannaCry, der er den de it-kriminelles mest foretrukne software, og den står faktisk for 90 procent af problemerne i slutningen af året.

Sikkerhedsfirmaet mener også stadig, at der er god grund til at være opmærksom på ransomware, da it-kriminelle altid vil forsøge at plukke de lavthængende frugter.

2017 slutter med et fald i antallet af ransomware-familier. Kilde: The changing state of ransomware, rapport fra F-Secure.
 

Anbefaling:

Sørg altid for, at have en tidssvarende backup på en ekstern enhed.

Links: