Ingen computer er mere sikker end brugeren

Skønt der er færre trusler rettet mod Mac, har brugerne samme behov for uddannelse i it-sikkerhed som deres Windows-kolleger, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra Computerworld.

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver hver måned på Computerworld Online om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

I al stilfærdighed har Apple øget beskyttelsen mod skadelige programmer i Mac OS X: Styresystemet beskytter nu mod fire trusler, hvor tallet hidtil har været tre.

Nej, det er ikke særlig mange. Men der findes heller ikke særlig mange virus og andre former for malware (skadelig software) til Mac OS X. Sikkerhedsfirmaet Sophos ser hver måned en håndfuld nye trusler rettet mod Mac. Til sammenligning kommer der hver uge 95.000 nye trusler rettet mod Windows. Tallene for Linux er endnu lavere end dem for Mac.

Så lad mig da stikke fingrene godt og grundigt ind i hvepseboet og beskæftige mig med det klassiske spørgsmål: Er Mac mere sikker end Windows?

Ja. Da der er langt færre trusler rettet mod Mac, løber brugeren af en Mac en mindre risiko for, at computeren bliver inficeret.

Læg dog mærke til de mange sårbarheder, der de seneste år er fundet i WebKit. Det er open source-software, som indgår i en række browsere – herunder Safari.

I januar demonstrerede sikkerhedsforskere fra Immunity, hvordan de kunne udnytte en WebKit-sårbarhed til at få fuld kontrol over en fuldt opdateret OS X 10.6. Brugeren skulle kun klikke på et enkelt link, før angriberen havde fuld kontrol med computeren.

Færdigpakkede trusler
Nogle eksperter mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før vi ser lige så mange trusler mod Mac, som der er mod Windows i dag. Men de overser betydningen af en eksisterende infrastruktur.

Langt de fleste trusler og angreb kommer fra folk, der ikke selv er i stand til at kode en virus fra bunden. I stedet udnytter de frit tilgængelige værktøjer på nettet.

Disse værktøjer er alle rettet mod at udnytte sårbarheder i Windows. Derfor skal Mac-platformen have en væsentligt større markedsandel, før bagmændene finder det profitabelt at udvikle angrebsværktøjer til den.

Som sikkerhedsanalytiker Rich Mogull skriver: Hvorfor løbe efter en gazelle, hvis der står en hel flok får lige foran den? Markedsandelen er altså med til at beskytte Mac'en. Men er platformen i sig selv mere sikker end Windows?

Ja, hvis man sammenligner med Windows XP, er der ingen tvivl: Mac er mere sikker.

Men det er ikke en rimelig sammenligning – XP er forældet. En reel sammenligning bør se på Mac OS X over for Windows 7.

Og her er de to platforme begge solide, stabile og rimeligt sikre. Det skyldes ikke mindst Microsoft-projektet Security Development Lifecycle (SDL), der har indført sikkerhed som en integreret del af softwareudviklingen.

SDL har blandt andet givet os ASLR (Address Space Layout Randomization) i Windows. Den funktion mangler Apple stadig at indbygge i OS X.

En sammenligning mellem OS X og Windows 7 falder efter min mening ikke ud til den enes fordel, når vi ser på de tekniske specifikationer.

Problemet er så bare, at verdens mest brugte operativsystem lige for øjeblikket hedder Windows XP.

Udvidelser udvider risikofeltet
En anden side af problemet er, at et operativsystem ikke står alene. Rigtig mange angreb er i dag rettet mod software, der kører oven på operativsystemet. Jeg har allerede nævnt browseren Safari som et kritisk punkt. Et andet er udvidelser som Java, PDF-læsere og Flash Player.

De er med til at gøre diskussionen om det ene styresystem over for det andet ligegyldig. En Java-sårbarhed vil som regel kunne udnyttes på alle de platforme, hvor Java er implementeret.

Brugerens farlige klik
Efter at operativsystemerne er blevet mere sikre, er det blevet sværere at skrive orme og virus, som spreder sig af sig selv. Derfor har vi de senere år set trojanske heste blive mere udbredte. Det er forskellige former for trusler, der fx optræder forklædt som en video-afspiller.

De trojanske heste kræver aktiv medvirken fra brugeren. Han eller hun skal klikke på et link og sige ja til at installere programmet.

Og her er vi ved den helt store udfordring: En computer er ikke mere sikker, end dens bruger lader den være. Hvis man frivilligt installerer software, der indeholder en trojansk hest, er det ligegyldigt, om man er Mac- eller Windows-bruger.

Det samme gælder de trusler, der for tiden spredes via Facebook-applikationer. Her er brugerens operativsystem også ligegyldigt.

Uddannelse er vigtig
Min konklusion er: Der er mindre risiko for, at en Mac bliver inficeret med skadelig software, end det samme for en Windows-pc.

Men både Mac- og Windows-brugere har behov for uddannelse i, hvordan man bruger it på en sikker måde.


Oprindelig offentliggjort i avisen Computerworld og på Computerworld Online den 1. april 2011

LINKS

Keywords: