It-folk har også et ansvar

De it-professionelle kan hjælpe menigmand med at få styr på it-sikkerheden, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra Computerworld.

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver hver måned på Computerworld Online om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

I denne uge kører Netsikker nu!-kampagnen for at øge it-sikkerheden hos borgerne.

Umiddelbart tænkte jeg, at det ikke er særlig relevant for Computerworlds læsere. I er it-professionelle, og kampagnens budskab "Tænk! Bloker! Opdater!" burde være børnelærdom for jer.

Men så kom jeg på andre tanker.

For vi it-professionelle har også en pligt til at øge it-sikkerheden. Og netop i forhold til almindelige mennesker uden særlig it-ekspertise kan vi spille en vigtig rolle.

Den spørgelystne gæst
Har du ikke tit oplevet dette: Du er til en selskabelig sammenkomst. Du falder i snak med en af gæsterne.

Da hun hører, at du arbejder med it, har hun straks et spørgsmål klar: Hvorfor er hendes pc blevet så langsom? Er det farligt at modtage spam? Kan andre få adgang til hendes netbank?

Umiddelbart kan man godt blive lidt træt af at blive opfattet som ekspert i virus eller spam, hvis man arbejder med helt andre hjørner af it-verdenen.

Men vær tålmodig. Hvis du bruger nogle få minutter på den spørgelystne bruger, kan du måske være med til at afværge, at endnu en pc indgår i et botnet.

Henvis til web
Lad mig her komme med et lille tip: Vi kan ikke alle være eksperter i alt, og udviklingen går hurtigt inden for it-sikkerhed.

Derfor kan det være smart at besvare spørgsmålet med en henvisning til et sted, hvor spørgeren kan få et brugbart svar.

Mit råd er at henvise til websiden Opdaterdinpc.dk. Den indeholder råd om fem emner, der alle er med til at gøre en pc sikker: Opdatering af programmer, indstilling af browser, forsvar mod skadelige programmer, firewall og beskyttelse af trådløst netværk.

Skulle det ikke være nok, er der også god information at finde på webstedet for Netsikker nu!
Opdaterdinpc.dk er et samarbejde mellem TDC, Finansrådet, Microsoft og DK•CERT i forbindelse med Netsikker nu!

Lad os i fællesskab løfte opgaven med at gøre Danmark til et mere sikkert sted. Start med at spørge din nabo, om han har styr på opdatering og antivirus.


Oprindelig offentliggjort på Computerworld Online fredag den 12. oktober 2010

LINKS

Opdaterdinpc
Netsikker nu!
Denne klumme på Computerworld Online

Keywords: