Hvem må vide hvor du er?

Når Facebook Places åbner, skal man passe på med at vise alle, hvor man befinder sig, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra DR.dk.

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Hvor er du henne?

Det spørgsmål vil dine venner kunne finde svar på, når Facebook åbner for tjenesten Places. Men som ved andre informationer på Facebook er det vigtigt at tage stilling til, hvad du vil dele med hvem.

Tjenesten gør det muligt at opdatere din status med, hvor du befinder dig for øjeblikket. Det kan fx ske, hvis du har en moderne smartphone med indbygget GPS.

Facebook Places er netop lanceret i USA. Den er endnu ikke tilgængelig i Danmark, det kommer på et senere tidspunkt. I første omgang skal man have en iPhone for at kunne bruge den.

Der findes i forvejen en række tjenester, der på samme vis lader brugerne fortælle, hvor de har været henne. Det nye er derfor ikke tjenestens indhold, men at den kommer fra Facebook.

Dermed kan denne type stedbaserede tjenester få sit folkelige gennembrud.

Risiko for misbrug
Men det indebærer også risici. Oplysningen om, hvor man befinder sig på et givet tidspunkt, kan misbruges. I andre tilfælde kan man selv ønske at holde noget skjult.

Måske ønsker du ikke, at din hustru kan se, du har været i stormagasinets parfumeafdeling dagen før hendes fødselsdag.

Hvis du lader alle se, hvor du er henne, kan indbrudstyve udnytte det til at aflægge besøg, når du ikke er hjemme.

Ret dine privatlivsindstillinger
Skønt Places ikke kan bruges i Danmark endnu, er den allerede med i privatlivsindstillingerne i Facebook. Jeg anbefaler, at du går ind på den med det samme og kontrollerer to indstillinger.

Ud for "Steder, jeg checker ind på" bør du vælge, at kun dine venner kan se dem.

Endvidere kan du overveje at fjerne fluebenet ud for "Inkluder mig i 'Personer her nu', når jeg har checket ind." Det er en funktion, der viser dit billede og navn, hvis man kigger på Facebook-profilen for et sted, hvor du befinder dig for øjeblikket.

Under alle omstændigheder skal du selv aktivt tjekke ind på et sted, før det vises på din Facebook-profil.

Så hvis du ikke har lyst til, at folk skal vide, du har været et bestemt sted, kan du bare lade være med at tjekke ind.

Snyd dine venner
Endelig er Facebook Places jo bare teknologi. Og som al teknologi kan det snydes.

Der cirkulerer allerede nu opskrifter på, hvordan man får det til at se ud som om, man har været et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.

På den måde kan man bruge det som alibi:

- Jamen, du kan jo se på Facebook, at jeg var på biblioteket, ikke på værtshus, skat!

Metoden vil virke, indtil det bliver kendt, hvordan man snyder systemet.


Oprindelig offentliggjort på DR.dk den 25. august 2010

LINKS

Keywords: