Pas på når du søger på nettet

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver jævnligt klummer om it-sikkerhed til DR.dk. Klummerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Søg efter "lyrics" (sangtekster) på Google, Yahoo eller en anden søgetjeneste. Blandt de søgeresultater, du får frem, vil der ofte være sider, som det er farligt at besøge.

Det skyldes, at de lumske bagmænd, som vil misbruge din pc eller dine data, er blevet gode til at misbruge søgetjenesterne. Der findes nemlig en række tricks, som man kan bruge til at sikre, at ens websted får en prominent placering på listen over søgeresultater.

De tricks bruger underverdenen nu, fremgår detaf en undersøgelse, som sikkerhedsfirmaet McAfee har foretaget. Det er isærsøgninger efter screensavers, musik og software, somfører til skadelige websider, viser undersøgelsen.

Beskyt din computer
En farlig webside kan udnytte sikkerhedshuller i de programmer, der ligger på din pc. For eksempel kan den bruge en fejl i en webbrowser eller et hjælpeprogram som Flash eller Adobe Reader til at installere et skadeligt program på pc'en, uden at du opdager det.

I andre tilfælde skal du selv gøre noget aktivt: Du bliver måske ført hen til en side, der beder dig indtaste din mailadresse. Kort efter begynder du så at få en masse spam.

Der findes værktøjer, som du kan bruge til at tjekke, om links fører til skadelige websider. Microsoft har indbygget det såkaldte SmartScreen-filter i Internet Explorer 8. Firefox 3 har en lignende funktion. Derudover kan man hente gratis værktøjsbjælker, der beskytter mod skadelige websteder.

Du kan ogsåbeskytte dig ved at holde dine programmer opdateret, så de har de seneste sikkerhedsrettelser. Det mindsker risikoen for, at din pc har sikkerhedshuller, som de skadelige websider kan udnytte.


Oprindelig bragt på DR.dk den 3. juni 2009

LINKS

Keywords: