Blokering er en sidste udvej

Hvis et botnet giver store problemer, kan man som en sidste udvej blokere for trafikken fra de inficerede pc'er, skriver Shehzad Ahmad i denne klumme fra Computerworld Online.

Af chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, leder af DK•CERT – Shehzad.Ahmad@uni-c.dk

I Sverige overvejer myndighederne at blokere for trafikken fra pc'er, der er inficeret med botnetsoftware.

Det fremgår af rapporten "Botnät: Kapade datorer i Sverige" fra Post- och telestyrelsen.

Jeg blev glad, da jeg hørte om den anbefaling. Den er nemlig helt i tråd med, hvad vi skrev i DK-CERT's Trendrapport 2008.

Her anbefaler vi, at internetudbyderne ved lov forpligtes til at samarbejde om at opdage, varsle om og afværge it-kriminalitet.

Flere grader

Den svenske rapport understreger, at blokering af trafikken fra en brugers pc er et alvorligt skridt, som kun skal tages i særligt alvorlige tilfælde.

Forfatterne gør opmærksom på, at der kan være flere grader af blokering.

Man kan for eksempel spærre for det meste trafik, men tillade adgang til et websted, hvor brugeren kan hente sikkerhedssoftware og få renset sin pc.

En anden mulighed er, at internetudbyderne opretter et nyt produkt: En tjeneste, hvor der på forhånd kun er åbnet for de tjenester, de fleste brugere har behov for.

Ifølge rapporten er nogle udbydere positive over for tanken, men de frygter, at kunderne vil opfatte den begrænsede tjeneste som et ringere produkt.

Derfor vil den blive svær at markedsføre.

Ikke brugerens problem
En udfordring ved at beskytte mod botnet er, at ejeren af den inficerede pc ikke nødvendigvis oplever infektionen som et problem.

I modsætning til spam, adware og virus, hvor der er direkte negative konsekvenser for brugeren, giver infektionen med botnetsoftware ikke nødvendigvis problemer på pc'en.

I stedet mærkes infektionen af dem, der modtager spam eller bliver angrebet fra botnettet.

Netop derfor kan lukning af internetforbindelsen blive nødvendig. Men forinden skal udbyderen så vidt muligt kontakte ejerne af inficerede pc'er og bede dem om at rense deres computere.

Kun hvis det ikke virker, eller hvis der er tale om et massivt angreb, skal man ty til lukning.

Post- och telestyrelsen har tidligere foreslået lovændringer, som gør det muligt at filtrere trafik, der angriber internettjenester.

Regeringen har endnu ikke indført dem, men styrelsen planlægger at tage fat i emnet igen.

Svenskerne er på rette spor. Nu håber jeg bare, at vi i Danmark kan gå samme vej.

Der er brug for det.

Oprindelig bragt på Computerworld Online den 30. marts 2009

 

LINKS

Rapporten "Botnät: Kapade datorer i Sverige" (PDF-format)
Artikel fra Computer Sweden: "PTS: Stäng av de smittade"

Keywords: