Fejl i backup betyder tabte data

Chefkonsulent Shehzad Ahmad, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver hver måned i Børsen Digital om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

"Telia sletter 300.000 kunders mail." "Tusindvis af danskere ramt af kommunalt datatab." Overskrifterne på to artikler fra den seneste tid viser, hvor galt det kan gå, når virksomhederne ikke har styr på backup.

Den første historie handler om den svenske internetudbyder Telia, hvor en mailserver gik ned kort efter nytår. Herved forsvandt 300.000 kunders e-mails fra de sidste 14 dage op til nedbruddet.

Telia havde ganske vist en sikkerhedskopi. Men ved nedbruddet ødelagde serveren sikkerhedskopierne, så det ikke var muligt at bruge dem til at genskabe kundernes mail.

Fornemmelsen af deja vu melder sig, når man læser den aktuelle historie fra Århus Kommune: Her skete der en fejl ved en opgradering af journalsystemet. Den medførte, at 90.000 journalnoter blev slettet.

Igen havde organisationen en sikkerhedskopi. Og igen viste det sig, at den var ubrugelig. Kommunen tager løbende sikkerhedskopi hver nat. En gang om måneden bliver der desuden taget en komplet sikkerhedskopi af hele systemet. Men da man prøvede at gendanne data, viste sig, at den komplette kopi ikke virkede.

Problemer hos de store
Jeg trækker ikke disse to eksempler frem for at hænge nogen ud. Jeg er sikker på, at både Telia og Århus Kommune har kompetente it-medarbejdere, der er klar over vigtigheden af backup.

Netop derfor finder jeg eksemplerne skræmmende. For når store, velrenommerede organisationer kan få problemer med sikkerhedskopierne, hvordan ser det så ud hos resten af erhvervslivet og det offentlige?

Test systemet
Alle seriøse organisationer har i dag en backup-løsning. Men har de testet den?

Hvordan ser det ud i din organisation? Har I prøvet at gendanne data fra en sikkerhedskopi? Kan I overhovedet teste backup-systemet uden at tage produktionssystemet ud af drift?

Kig også på arbejdsprocesserne og den menneskelige faktor. Hvis sikkerhedskopien er afhængig af manuelt arbejde, er der større risiko for, at noget går galt. Hvordan er kontrollen med, at alt kører efter bogen?

Hvis I – ligesom mange andre virksomheder – er i gang med at virtualisere serverne, kan det være en hjælp. Virtualiseringsteknologien gør det enklere at tage backup og teste gendannelse af data, uden at man er nødt til at tage systemet ud af drift undervejs.

 

Oprindelig bragt i Børsen Digital den 12. februar 2008

 

Keywords: