Sårbarheder rammer i stigende grad andre systemer end Windows

Chefkonsulent Preben Andersen, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver hver måned i Computerworld Online om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Mange andre end Windows-brugerne bør lytte til rådet om at holde deres software opdateret, fordi der dukker indbyggede sårbarheder op i flere og flere softwareprodukter, skriver Preben Andersen fra DK-CERT i månedens kommentar.

Kritiske sårbarheder dukker i denne tid op i mange andre systemer end Windows.

I januar blev Apples software en hel måned angrebet systematisk af hackere. Det gjaldt først og fremmest styresystemet OS X. Så sent som i dag kan du på CERT.dk løse om Apple QuickTime, hvor en sårbarhed kan ramme millioner af iPod brugere.

Også Mozillas browser Firefox har været et yndet mål for hackere i første halvår i år, og software fra Oracle har længe haft hackernes interesse. Linux er også ramt af et utal af angrebsforsøg. Styresystemet Symbian, som anvendes i de allerfleste mobiltelefoner, ventes også at blive udsat for øget interesse fra hackere.

Og hvad er så fælles for de softwareprodukter, hackerne går efter? Svaret er simpelt: Graden af udbredelse. Så snart en softwarepakke har mange brugere, har den også interesse for hackerne.

Både Apples software og Firefox blev længe regnet som nærmest immune over for angreb, men det er blevet kraftigt dementeret de seneste måneder. Firefox kan ikke længere betegnes som det sikre alternativ til Microsofts Internet Explorer. Og Apple har udsendt en lind strøm af rettelser til sin software, der har vist sig at rumme mange alvorlige sårbarheder.

Konklusionen må være at ingen kan vide sig sikre næsten ligegyldig hvilken software, de anvender. Rådet, der hidtil først og fremmest har været rettet mod brugere af Windows, om at holde sin software opdateret har fået universel gyldighed.
 

Oprindelig bragt i Børsen ITinnovation den 27. april 2007

 

Keywords: