Brugte diske er guld værd

Chefkonsulent Preben Andersen, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver hver måned i Børsen Informatik om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Chancen for at finde en Stradivarius på det lokale loppemarked er ikke stor. Så er der langt bedre chancer for at finde værdifulde oplysninger på brugte computere.

For eksempel lå kundedatabasen og den aktuelle adgangskode til intranettet for en større europæisk finansiel virksomhed frit tilgængelige på en harddisk, der blev solgt brugt via auktionsstedet Ebay. Det kostede kun en 50'er at få adgang til den fortrolige information.

Mange virksomheder undlader at slette data på gamle pc'er, før de smider dem ud eller lader dem gå til genbrug. Det engelske firma Pointsec Mobile Technologies prøvede tidligere på året at købe 100 brugte pc'er og harddiske via auktionstjenester på internettet. Syv ud af ti diske indeholdt data, som firmaet kunne læse. Det var på en af disse harddiske, at den finansielle virksomheds kundedatabase befandt sig.

 

Hver fjerde sletter diske
Undersøgelsens resultater stemmer godt overens med en undersøgelse fra en andet engelsk firma, Remploy E-cycle, der genbruger it-udstyr. Firmaet har spurgt 350 virksomheder om deres politik for sletning af data. Kun 23 procent sørgede for en grundig sletning af data, før de afleverede computerne.

Problemerne opstår, fordi det er ganske svært at fjerne data fuldstændig fra en computer. Hvis man for eksempel sletter en fil ved at smide den i papirkurven, er den ikke forsvundet af den grund. Man kan åbne papirkurven, højreklikke på filen og vælge "Gendan" - og så er sletningen annulleret. Først når man tømmer papirkurven, slettes filen.

Men heller ikke efter en sletning er filen helt væk. Styresystemet sletter nemlig en fil ved at notere sig, at den plads på harddisken, som den anvendte, ikke længere er reserveret til den. Men selve indholdet af filen ligger fortsat på harddisken, kun henvisningen til den bliver slettet. Først når en anden fil bliver skrevet på det pågældende sted på harddisken, forsvinder den oprindelige fil..

Brug et sletteprogram
Løsningen er at bruge et særligt program til at slette filer, mapper og diske med. Den type program overskriver det område, filen har anvendt, med tilfældige tal. Ofte gentager det processen flere gange.

Først efter at man har brugt sådan et program, kan man trygt sælge en harddisk på brugtmarkedet, sende den til genbrug eller give den til en medarbejder. Hvilken politik har din virksomhed for brugt it-udstyr?

Oprindelig bragt i Børsen Informatik den 14. september 2004

Keywords: