Dygtige sikkerhedsfolk er penge værd

Chefkonsulent Preben Andersen, UNI•C, der leder det danske Computer Emergency Response Team (DK•CERT), skriver hver måned i Børsen Informatik om aktuelle it-sikkerhedsspørgsmål. Kommentarerne bringes her, efterhånden som de udkommer.

Lønstatistikker for it-folk har været næsten lige så deprimerende læsning som it-aktiekurserne det sidste års tid - i hvert fald, hvis man selv er it-medarbejder. Men nogle få it-folk får faktisk mere i løn nu end for et år siden. Blandt dem er sikkerhedseksperterne.

En statistik over lønudviklingen blandt nordamerikanske it-folk viser, at de i gennemsnit fik 5,5 procent mindre i lønningsposen i starten af 2002 end året før. Helt galt gik det naturligt nok for dem, hvis job-muligheder afhang af dotcom-boblen: E-handelsspecialister og web-folk gik 13-14 procent ned i løn.

Kun tre jobtyper gik imod strømmen og tegnede sig for en fremgang: Netværksdrift, sikkerhed og SAP-konsulenter.

Det er en glædelig udvikling, selvom den betyder, at virksomhederne må købe deres sikkerhedsressourcer lidt dyrere fremover. Statistikken viser nemlig, at virksomhederne i Amerika langt om længe er begyndt at tage it-sikkerhed alvorligt.

Skønt terrorangrebene for et år siden ikke havde nogen direkte it-vinkel, har de alligevel været med til at øge opmærksomheden på behovet for sikkerhed - herunder it-sikkerhed. Men jeg tror også, at omtalen af de mange hackerangreb og e-postdistribuerede orme har været med til at få budskabet ud. Brændt barn skyr ilden, og en del firmaer har nu prøvet på egen krop, hvor lang tid det tager et genoprette et system, der er ødelagt af orme eller hackere.

Uddannelse giver bonus
En interessant sidevinkel på lønundersøgelsen er, at det kan betale sig for medarbejderne at videreuddanne sig. Den andel af lønnen, der skyldes bonus for videreuddannelse, steg for sikkerhedsfolkene, mens den faldt for it-folk som helhed. Her taler vi især om de såkaldte certificeringer, hvor medarbejderne tager et privat kursus og får et certifikat som bevis på deres kunnen.

At give medarbejderne mulighed for at tage kurser er med til at gøre arbejdspladsen tillokkende. Og hvis kurset oven i købet betyder mulighed for en lønstigning, er det et godt incitament til at få gjort medarbejderne dygtigere.

Undersøgelsen er udarbejdet af Foote Partners ud fra godt 30.000 besvarelser fra amerikanske it-medarbejdere. Jeg tror ikke, at tendenserne endnu er slået igennem i Danmark. Derfor har danske virksomhedsledere stadig tid til at forberede sig. Hvornår har du sidst overvejet lønpolitikken for dine sikkerhedsfolk? Hvornår har de sidst været på kursus? Og hvordan belønner du dem for, at de videreuddanner sig?

Oprindelig bragt i Børsen Informatik den 17. september 2002

Keywords: